Manolopulos logo 01

ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟΥ- ΑΝΑΨΥΚΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΥ

ΕΤΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ: 2007-2008
ΕΤΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ: 2010...
ΘΕΣΗ: ΛΙΜΝΗ ΤΟΥ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΠΗΝΕΙΟΥ «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ» ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΗΝΕΙΑΣ - ΗΛΕΙΑ

Το αγροτεμάχιο όπου προτείνεται η ανάπλαση έχει εμβαδόν 7035.00m2 και ευρίσκεται στο βορειοδυτικό μέρος της τεχνικής λίμνης Κωνσταντίνος Καραμανλή με εξέχουσα θέα προς τη λίμνη και την ευρύτερη περιοχή. Συνορεύει προς βορράν με επαρχιακό δρόμο Αμαλιάδα – Μπόρσι ενώ προς νότο εφάπτεται του πρανούς και εν συνεχεία με τον περιφερειακό επαρχιακό δρόμο ο οποίος συνορεύει με την λίμνη Καραμανλή.

Ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος «Αμαλιάδας – Κάτω Πηνείας» κατασκεύασε το έτος 1995 Τουριστικό Περίπτερο – Αναψυκτήριο, με πανοραμική θέα στην λίμνη.

Κατ’επέκταση και προς ανατολάς του υπάρχοντος περιπτέρου, με την παρούσα μελέτη, πλατεία ωοειδούς σχήματος εμβαδού 1100 τ.μ. με παράλληλη διαμόρφωση χώρου αριστερά και δεξιά της εισόδου για στάθμευση λεωφορείων και Ι.Χ. αυτοκινήτων.

Ο συνδυασμός τουριστικού περιπτέρου – αναψυκτηρίου και της νέας πλατείας, αναβαθμίζει την γύρω περιοχή και γίνεται πόλος έλξης για ξένους και ντόπιους επισκέπτες. Για τον λόγο αυτό το υπάρχον κτήριο μαζί με τις βεράντες του ανακαινίζονται εξ' αρχής.

Για να διακρίνει ο περαστικός ή επισκέπτης τον χώρο από μακριά, επιλέχθηκε να κατασκευαστεί ένας λιτός λευκός τοίχος αντιστήριξης ο οποίος περιβάλλετε από ψηλούς φοίνικες.

Η πλατεία ωοειδούς μορφής, οριοθετείτε από ελλειψοειδές λευκό ψηλό και λεπτό τοιχίο στο ανατολικό μέρος όπου είναι τοποθετημένη η προτομή του τέως πρόεδρου. Το τοιχίο ακολουθεί διαδρομή προς το νότιο μέρος με αυξάνων πλάτος και φθίνων ύψος, για να περιβάλει τοξοειδή παιδική χαρά με είσοδο στο δυτικό τμήμα της οριογραμμής. Στην συνέχεια κατά την φθίνουσα πορεία του τοιχίου δημιουργείται παρτέρι και εν συνεχεία διπλή κλίμακα η οποία αποτελεί την κύρια είσοδο προς το εσωτερικό της πλατείας. Η οριοθέτηση τελειώνει στο βορειοανατολικό μέρος με την πλαισίωση κερκίδων πέντε κλιμάκων στην ανατολική έξοδο, με την πλαισίωση από δεξιά του υψηλότερου μέρος του τοιχίου.

'Έκκεντρα του εσωτερικού της πλατείας εξωθείται κοχλίας όπου αναβλύζει το στοιχείο της ζωής, το νερό.
Κάθετα προς το πρανές ξεπροβάλει ένας πρόβολος, που σαν βατήρας, χρησιμεύει για την πανοραμική θέα των επισκεπτών.

Κάτω από την πλατεία και μέσα στον εξέχοντα πρόβολο υπάρχει χώρος όπου εκτίθενται διάφορα θέματα από το αρχείο του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Η πρόσβαση γίνεται από το πίσω μέρος της προτομής και από το αναψυκτήριο.
Τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι κυρίως λευκή ορθογωνισμένη πέτρα Ζακύνθου, λευκό βότσαλο σε λευκό τσιμέντο και σχιστόλιθοι Πηλίου-Νεοχωρίου, όπως και διαφόρων ειδών πράσινο.

Για τον φωτισμό επιλέχθηκαν φωτιστικά σώματα αντιστραμμένου φωτισμού για τον κυρίως φωτισμό της πλατείας και διαφόρων άλλων μεγεθών και σχήματος, νέας τεχνολογίας LED, για τον φωτισμό του υπογείου εκθεσιακού χώρου, των προστατευτικών υαλοπινάκων του προβόλου, των φυτών κ.λ.π